Afgelopen weekend zat ik met mijn vriendinnen op restaurant toen mijn projecten ter sprake kwamen.
Ze wisten me te vertellen dat het niet geheel duidelijk is wat nu exact de bedoeling is van beide kalenders, dus besloot ik even een poging te ondernemen te verduidelijken waar ik precies naartoe wil.
Hier gaan we.

 

// Inktkalender.

Beginnende bij papier, gelasercut tot een traject van 30 of 31 dagen, waarbij elke dag bestaat uit 2 cijfers. Een constante inkttoevoer door het plaatsen van het begin van het traject in een inktpotje.
De werking van deze kalender berust op de natuurlijke absorptie-eigenschappen van papier en de vloeibaarheid van inkt. Afhankelijk van de absorptiefactor van het papier, de viscositeit van de inkt, en de mate waarin het papier zijn vorm behoudt, is het mogelijk een traject te maken waarin 1 dag, bestaande uit 2 cijfers, in 24uur voorzien wordt van inkt. Aan het einde van de maand zal de kalender zichzelf dan ook volledig hebben ingekleurd.

 

// Theekalender.

Kalenders en thee, een vreemde combinatie? Ongetwijfeld. Maar het moet gezegd zijn dat thee al eeuwenlang gemeengoed is en daarmee binnen onze maatschappij haast even vastgeroest is als de kalender. En net zoals de kalender heeft ook thee zijn ups en downs gekend, al is het de laatste tijd weer enorm populair aan het worden. De kalender daarentegen boet de laatste jaren aan populariteit in, waardoor de papieren variant langzaam maar zeker plaats moet ruimen voor de talloze elektronische smartphone-toepassingen die de dag van vandaag voorhanden zijn.

Dus waarom geen bruggen bouwen tussen twee eeuwenoude producten die in het dagelijkse leven niet meer weg te denken zijn en een kalender maken, bestaande uit 365 tassen thee.
Robuust? Niet als je theeblaadjes samenperst tot kalenderblaadjes van pakweg 1mm en je deze bedrukt met de huidige dag. Elke dag de mogelijkheid om een blaadje af te scheuren en in heet water te leggen. Elke dag een kalenderblaadje letterlijk consumeren zonder afval te creeëren. Een fysieke kalender waar je echt nog iets aan hebt. Neen, je kan er je afspraken niet in noteren en hij geeft je geen alerts wanneer je een afspraak dreigt te missen. Maar hij houdt je up to date wat de dagen betreft, en bovenal brengt hij je rust, ontspanning en verfrissing. En dat is iets waar de mensen van vandaag, in alle drukte van alle dag, best nood aan hebben denk ik dan zo.

 

// Photo: ©Tasja Van Rymenant