//Theelabo
(Lees als: zet je huis op stelten en pretend you’re Martha Stewart.)

Afgelopen week nam ik alle huis-, tuin- en keukenspullen die ik kon bedenken, gooide ze samen op tafel en sloeg aan het experimenteren.
Ik probeerde losse thee zo fijn mogelijk te krijgen met behulp van een deegrol, blender en vijzel; probeerde het geheel aan elkaar te plakken met behulp van kokosolie, koud water en gelatine en zette alles in de ijskast.

Gevolg, kokosolie zorgt voor een vettig boeltje dat steenhard is wanneer in de koelkast, maar al snel terug smeuïg wordt op kamertemperatuur. Bovendien zorgt het in kokend water voor vetplekjes aan het wateroppervlak, wat niet echt aanzet tot drinken. No go dus.
Gelatine: zeer onaantrekkelijk zicht en zeer stroperig wanneer in kokend water dus wederom niet aangenaam om te consumeren → ook hier: no go.

Gezien Martha hier even aan het eind van haar Latijn was, besloot ze dan maar te gaan experimenteren met inkt.

//Inktlabo

Ik kreeg van de heer Janssen 3 verschillende grammages vloeipapier aan waarop ik uitvoerig ben gaan testen. Jawel, 300, 400 én 680 grams vloeipapier werden onderworpen aan mijn labokunsten.

Ik was zeer verbaasd over de werking van het papier en de kracht waarmee het grote hoeveelheden inkt in een zeer korte tijdspannen kan opnemen en weet vast te houden. Zo ging ik onder andere na hoe groot de oppervlakte was die binnen 1 minuut van inkt werd voorzien bij toevoeging van een bepaald aantal druppels inkt, alsook hoeveel vierkante centimeters papier zich op 1 uur tijd met inkt vulden bij een constante inkttoevoer. Ik vond mezelf dan ook bijzonder slim toen ik besloot het resultaat te herleiden naar 24 uur, zodat ik wist hoe groot mijn data moeten zijn om ze in 24u te doen vollopen. Tot ik aan iets minder dan 1 vierkante meter kwam. Misschien de komende dagen toch maar even opzoek gaan naar een ingenieur of andere specialist die hierin soulaas kan brengen? Ook ga ik op zoek naar meer viscose inkten dan ecoline om enerzijds het absorptieproces te vertragen, en anderzijds het papier minder te belasten wat betreft vochtigheid.

To be continued.
 

// Photo: ©Tasja Van Rymenant & Janice Lievens